Szakszuka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szakszuka, od chwili kiedy spróbowaliśmy ją po raz pierwszy, na stałe weszła w Nasze śniadaniowe menu. Największe zalety szakszuki to przede wszystkim wielorakie możliwości modyfikacji (nigdy więc się Nam nie znudzi) oraz to, że jest daniem jednogarnkowym :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    2 dojrzałe pomidory
    0,5 szkl. passaty pomidorowej
    1 kiełbaska chorizo
    3 jajka
    kumin
    świeża kolendra lub natka pietruszki

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szakszuka 1. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbaskę razem z papryką pokrojoną w paski i smażymy ok. 5-7 minut.
  • Szakszuka 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki) oraz passatę i dusimy do momentu kiedy pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką (słodką i ostrą).
  • Szakszuka 3. Kiedy sos już będzie dosyć gęsty robimy w nim wgłębienia i wbijamy jajka. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy jajka się zetną (żółtka muszą pozostać płynne).
  • Szakszuka 4. Całość posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i podajemy z bagietką, najlepiej prosto z patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy