Szagówki poznańskie czyli kluski krojone "na szagę" (w gwarze poznańskiej "na ukos"). Danie mojego dzieciństwa. Robiła je babcia, robiła mama, teraz robię ja razem z moimi dzieciakami Igorem (4 lata) i Niną (2 lata).
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
800 g ziemniaków
szklanka maki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
jajko
1/4szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła
30dag wędzonego boczku
na kapustę:
900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
duża cebula
łyżka smalcu
łyżka masła
pieprz, kminek
Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego cienki wałek. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutkę po wypłynięciu.
2.Z boczku odciąć skórę i ewentualne kostki. Pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni do zezłocenia i wytopienia.
3.Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem.
Komentarze