Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą

4.51 (183 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Szagówki poznańskie czyli kluski krojone "na szagę" (w gwarze poznańskiej "na ukos"). Danie mojego dzieciństwa. Robiła je babcia, robiła mama, teraz robię ja razem z moimi dzieciakami Igorem (4 lata) i Niną (2 lata).

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
    szklanka maki pszennej
    szklanka mąki ziemniaczanej
    jajko
    1/4szklanki słodkiej śmietanki 12%
    duża łyżka masła
    30dag wędzonego boczku

    na kapustę:
    900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
    duża cebula
    łyżka smalcu
    łyżka masła
    pieprz, kminek
Wystaw ocenę:

4.51 (183 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne Skwarki

Szagówki poznańskie ze skwarkami i zasmażaną kapuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego cienki wałek. Wałek lekko spłaszczyć i odcinać kluski o szerokości 1-1,5cm. Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć minutkę po wypłynięciu.
  • 2. Z boczku odciąć skórę i ewentualne kostki. Pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni do zezłocenia i wytopienia.
  • 3. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować