Są to leniwe pierogi ale Mama moja nazwała je szagówki.Pamiętam ich smak z dzieciństwa i czasami do nich powracam.Są naprawdę bardzo mięciutkie,delikatne i smaczne.
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości,odcedzić,odparować i przestudzić.Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce.Całość przełożyć do miski.
2.
Wbić jajka,wsypać obie mąki,sodę i wyrobić ciasto.Jeśli ciasto będzie się zbyt kleiło lekko podsypać mąką.
3.Stolnicę podsypać mąką i porcjami wykładać ciasto formując wałeczki.Spłaszczyć je nożem na grubość około 2 cm i ciąć pod skosem na 5 cm.kawałki.Na wierzchu każdego kawałka tępą stroną noża delikatnie ponacinać krateczkę.
4.
W garnku zagotować wodę przyprawioną solą z dodatkiem oleju i porcjami wkładać kluski.Gotować na wolnym ogniu około 2.Wyjąć delikatnie na tackę wysmarowaną olejem.
5.
Na patelni rozgrzać masło,wsypać bułkę tartą i lekko ją zrumienić.Szagówki ułożyć dekoracyjnie na talerzu,posypać cukrem i polać bułką tartą.
Komentarze