SZAGÓWKI MAMY

4.5 (167 ocen)

Są to leniwe pierogi ale Mama moja nazwała je szagówki.Pamiętam ich smak z dzieciństwa i czasami do nich powracam.Są naprawdę bardzo mięciutkie,delikatne i smaczne.

Składniki:



  • 0,70 dkg.ziemniaków
    0.70 dkg.twarogu
    2 całe jajka
    2 żółtka
    1/2 szk.kartoflanki
    2 szk.mąki pszennej / około/
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 kostki masła
    4 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oleju
    sól do gotowania,cukier do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Szagówki mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szagówki mamy 1.


    Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości,odcedzić,odparować i przestudzić.Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce.Całość przełożyć do miski.

  • szagówki mamy 2.
    Wbić jajka,wsypać obie mąki,sodę i wyrobić ciasto.Jeśli ciasto będzie się zbyt kleiło lekko podsypać mąką.
  • szagówki mamy 3. Stolnicę podsypać mąką i porcjami wykładać ciasto formując wałeczki.Spłaszczyć je nożem na grubość około 2 cm i ciąć pod skosem na 5 cm.kawałki.Na wierzchu każdego kawałka tępą stroną noża delikatnie ponacinać krateczkę.
  • szgówki mamy 4.
    W garnku zagotować wodę przyprawioną solą z dodatkiem oleju i porcjami wkładać kluski.Gotować na wolnym ogniu około 2.Wyjąć delikatnie na tackę wysmarowaną olejem.
  • szagówki mamy 5.

    Na patelni rozgrzać masło,wsypać bułkę tartą i lekko ją zrumienić.Szagówki ułożyć dekoracyjnie na talerzu,posypać cukrem i polać bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować