SZACHOWNICA NIE DO ZAGIĘCIA

0 (0 ocen)

  • 30 min

PO PIERWSZYM WYKONANIU TEGO PLACKA NA ŚWIĘTA GOŚCI U NAS BARDZO CZĘSTO.NAPRAWDĘ POLECAM.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 JAJA
    0.5 SZKL. CUKRU
    1 SZKL. MĄKI
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    BUDYŃ WANILIOWY
    4 ŁYŻKI WODY
    3 ŁYŻKI KAKAO
    MASA TWAROGOWA:
    1 KG. NAJLEPIEJ MIELONEGO TWAROGU
    KOSTKA MARGARYNY
    4 JAJKA
    OK. 1 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    SOK Z 1/2 CYTRYNY

Szachownica nie do zagięcia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK. UBIJAMY NA SZTYWNO.
    ŻÓŁTKA UBIJAMY Z CUKREM,DODAJEMY WODĘ,MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO.NA KOŃCU DODAJEMY BUDYŃ I MIESZAMY.
    PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 ST.CIASTO WLEWAMY DO WYSMAROWANEJ BLACHY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI.(NAJLEPIEJ 22X26) I PIECZEMY OK. 20 MIN.ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.
  • 2. MASA TWAROGOWA: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.UBIJAMY NA SZTYWNO.ZAŚ ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM.DODAJEMY MIĘKKĄ MARGARYNĘ I MIESZAMY.NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ.MIESZAMY.GDY MASA BĘDZIE JEDNOLITA DODAJEMY TWARÓG.PO DOKŁADNYM WYMIESZANIU DODAJEMY PIANĘ Z BIAŁEK I BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY.
  • 3. OSTYGNIĘTE CIASTO KROIMY NA 8 PASKÓW.NA BLASZE ZOSTAWIAMY 4 (CO DRUGI) A W PRZERWY MIĘDZY NIMI WLEWAMY ŁYŻKA MASĘ TWAROGOWĄ.PO WYPEŁNIENIU UKŁADAMY POZOSTAŁE 4 PASKI CIASTA KŁADZIEMY NA MASĘ.ZAŚ POWSTAŁE LUKI PONOWNIE WYPEŁNIAMY MASĄ.CAŁOŚĆ PIECZEMY JESZCZE OK. 40 MIN. W 180 ST.POLEWAMY POLEWĄ.

Porady

DO MASY TWAROGOWEJ MOŻNA DODAĆ 2 ŁYŻKI RODZYNEK.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy