Szachownica nie do zagięcia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK. UBIJAMY NA SZTYWNO.
ŻÓŁTKA UBIJAMY Z CUKREM,DODAJEMY WODĘ,MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO.NA KOŃCU DODAJEMY BUDYŃ I MIESZAMY.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 ST.CIASTO WLEWAMY DO WYSMAROWANEJ BLACHY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI.(NAJLEPIEJ 22X26) I PIECZEMY OK. 20 MIN.ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.
2.MASA TWAROGOWA: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.UBIJAMY NA SZTYWNO.ZAŚ ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM.DODAJEMY MIĘKKĄ MARGARYNĘ I MIESZAMY.NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ.MIESZAMY.GDY MASA BĘDZIE JEDNOLITA DODAJEMY TWARÓG.PO DOKŁADNYM WYMIESZANIU DODAJEMY PIANĘ Z BIAŁEK I BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY.
3.OSTYGNIĘTE CIASTO KROIMY NA 8 PASKÓW.NA BLASZE ZOSTAWIAMY 4 (CO DRUGI) A W PRZERWY MIĘDZY NIMI WLEWAMY ŁYŻKA MASĘ TWAROGOWĄ.PO WYPEŁNIENIU UKŁADAMY POZOSTAŁE 4 PASKI CIASTA KŁADZIEMY NA MASĘ.ZAŚ POWSTAŁE LUKI PONOWNIE WYPEŁNIAMY MASĄ.CAŁOŚĆ PIECZEMY JESZCZE OK. 40 MIN. W 180 ST.POLEWAMY POLEWĄ.
Komentarze