Szachownica kokosowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i kokosem , które zachwyci nie tylko podniebienia , ale i oczy!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    ( forma keksowa )
    * jajko - 6 szt
    * cukier - 200 g
    * cukier wanilinowy - 1 op
    * mąka pszenna - 150 g
    * mąka ziemniaczana - 40 g
    * kakao - 2 łyżki
    * olejek rumowy - 1 łyżeczka
    * cytryna
    * sól
    KREM :
    * masło - 20 g
    * cukier - 100 g
    * budyń śmietankowy - 1 op
    * mleko - 200 ml
    PONCZ :
    * słodka herbata - 100 ml
    * słodka kawa - 100 ml
    DODATKOWO :
    * wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe Desery Biszkopty

Szachownica kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).

    Białka ubijamy na sztywno.

    Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.

    Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.

    Ciasto dzielimy na 2 części.

    Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.

    Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy.

    Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy.

    Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół.

    Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.

    KREM :

    Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.

    Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.

    CAŁOŚĆ :

    Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.

    Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.

    Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.

    Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

    Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować