1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, w trakcie ubijania dodawać cukier, ciągle ubijać. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
2.Biszkopt podzielić na 2 części. Do jednej części, dodać kakao,wymieszać. Przelać ciasto do dwóch wąskich blaszek, wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.35 minut. Ciasto wyjąć ostudzić.
3.MASA
Zagotować 1 szkl. mleka z cukrem. Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa
4.PRZEKŁADANIE CIASTA:
Ciasto jasne i ciemne kroimy każde wzdłuż na 4 długie kawałki Układamy najpierw ciemny kawałek, smarujemy masą, do tego przykładamy jasny kawałek ciasta. Oba kawałki ciasta smarujemy masą, układamy następnie na ciemnym kawałku jasne ciasto, a na jasnym ciemne. Ciasto polać gotową polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do lodówki. Kroić ciasto na grubsze plastry.
Komentarze