1.Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 6 łyżkami ciepłej wody. Dodaj obie mąki i szczyptę soli. Wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do połowy domieszaj kakao, rum i 1/2 ubitych na pianę białek. Do drugiej połowy dodaj sok i skórkę otartą z cytryny oraz resztę piany z białek. Ciemne i jasne ciasto włóż do 2 małych foremek keksowych. Piecz 30 min w 180 st C . Wyjmij, ostudź. Oba ciasta przekrój wzdłuż na pół(od góry). Ciemne skrop kawą, a jasne herbatą.
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń. Ostudź, schłodź. Masło zmiksuj z cukrem i dodawanym po łyżce budyniem. Zlep kremem pokrojone kawałki ciasta, tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierzch i boki posmaruj kremem i obsyp płatkami migdałowymi lub kokosem
Komentarze