Szachownica

4.5 (178 ocen)

Biszkopt z masą budyniową w nieco innym wydaniu :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    Upiec 2 ciemne biszkopty, jeden z 3 drugi z 6 jajek.

    Masa:
    1 kostka margaryny
    1 kostka masła
    4 1/2 szkl. mleka
    20 dag cukru
    3 budynie waniliowe
    aromat waniliowy

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:
    Ugotować budyń na mleku z cukrem. Po wystudzeniu zmiksować. Masło z margaryną utrzeć i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać kilka kropli aromatu.
  • szachownica 2. Grubszy biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Cieńszy biszkopt pokroić w pasy o szerokości odpowiedniej grubości ciasta (ma być 7 pasów). Jeden blat biszkoptu posmarować dżemem i cienką warstwą kremu. Na posmarowanym cieście ułożyć co drugi pasek (4 paski).
  • szachownica 3. Wolne przestrzenie wypełnić kremem, wyrównać nożem.
  • szachownica 4. Na miejscach z kremem ułożyć pasy ciasta (3 paski), odstępy wypełnić masą, wyrównać nożem, na na wierzchu ułożyć drugi blat biszkoptu. Boki posmarować kremem.
  • szachownica 5. Ciasto udekorować cukrem pudrem. Tworząc szachownicę.
  • szachownica 6. Smacznego.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową, a gdy polewa ostygnie narysować szachownicę i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort szachownica

To może cię zainteresować