25 dag makaronu spaghetti
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 kiełbaska śląska
1 ugotowany ziemniak
1 czerwony pomidor
10 dag sera żółtego
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka czerwonej papryki
pieprz
sól
50 ml ketchupu
oprócz tego:
2 jajka
brytfanka żaroodporna: 25 x 36 cm
Syta zapiekanka z makaronem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, cebulę obrać z łusek, a kiełbaskę ze skórki.
2.Ugotować makaron według przepisu na opakowani.
3.Ugotowany, ostudzony makaron podzielić na dwie części. Pierwszą cześć makaronu wyłożyć dno naczynia żaroodpornego, obsypać łyżeczką mielonej czerwonej papryki, wyłożyć pokrojone w kostkę kawałki pomidora i ziemniaka.
4.Zetrzeć 5 dag żółtego sera, polać rozmąconym jajkiem, wierzch przykryć pozostałym makaronem. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki pokrojoną w kostkę kiełbaskę śląską i papryki (zostawić kilka pasków papryki czerwonej i żółtej w czasie ich krojenia do dekoracji), a także ułożyć cebulę pokrojoną w piórka. po czym zetrzeć żółty ser, polać rozmąconym jajkiem.
5.Całość zapiekanki posypać posiekanym drobno tymiankiem, szczyptą pieprzu i soli do smaku.
Z pozostałych pasków papryk czerwonej i żółtej ułożyć dekorację.
6.Brytfankę żaroodporną z zapiekanką, wstawić do zimnego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 200 st C.
7.Jeszcze ciepłą zapiekankę polać ketchupem.
Porady
Podgrzewać porcje zapiekanki najlepiej w piekarniku, niż w kuchence mikrofalowej.
Wtedy nasza zapiekanka będzie miała i smak i aromat.
Komentarze