Wiosna i lato, to najlepsza pora, aby wybrać się na łąkę położoną gdzieś z dala od cywilizacji. I jak już uda nam się taką znaleźć, to nazrywać stokrotek i po powrocie do domu zrobić z nich pyszny syrop. Tak, tak syrop ze stokrotek.
4.97 (189 ocen)
Porady
Okazuje się, że te niepozorne małe kwiatki, które rosną niemal wszędzie zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają działanie wykrztuśne i jednocześnie ułatwiają przyswajanie innych substancji. Zawierają również związki, które wykazują duże działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi właściwościami taki syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów, deserów, naleśników, placuszków i owoców. Dodam tylko jeszcze, że ostateczny smak syropu nie ma nic wspólnego z zapachem wyciągu wodnego z kwiatów stokrotek z początkowej fazy przygotowywania syropu.
Komentarze