Syrop z mlecza

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Smaczny,zdrowy i naturalny syropek na przeziębienie.Można go pić łyżeczką lub dodać do herbaty.Gdy postoi ma konsystencję miodu i tak też smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 kwiatów mleczu
    2 szklanki wody
    1/2 kg cukru
    2 opakowania kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z mlecza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zerwane mlecze 1. Zerwać duże dobrze rozwinięte kwiaty mleczu(.Najlepiej na łące czy działce-w miejscu gdzie jest bardzo mały lub w ogóle ruch samochodowy)
  • Mycie kwiatów 2. Kwiaty wrzucić do zlewu i umyć.
  • Gotowany mlecz 3. Następnie wrzucić je do garnka zalać 2 szklankami wody i zagotować.Gotować jeszcze 20minut.
  • Odcedzone kwiaty 4. Odcedzić ,kwiaty wyrzucić a do wywaru dodać kwaski i cukier .Wymieszać i gotować 20 minut.
  • Gotowy syrop 5. Gorący syrop wlać do słoiczków zakręcić i postawić na chwilę do góry dnem.
  • Syrop świeży i zeszłoroczny 6. Odwrócić słoiki i ostydzić a następnie wynieść do piwnicy.
    Syrop jak postoi gęstnieje i ciemnieje(słoik po prawej jest zeszłoroczny)wygląda i smakuje jak miód.

Porady

Smak syropu zależy od słodkości kwiatów radzę posmakować na łyżeczce gotujący się syrop i ewentualnie dosypać jeszcze trochę cukru.Zawsze robię podwójną porcję z kg cukru mamy więcej słoików a praca ta sama.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Mniszek lekarski Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować