Syrop z jeżyn

4.49 (186 ocen)

  • 60 min

Pyszny syrop,który można dodać do cieplej herbaty.Idealny na przeziębienie.Można go też rozpuścić w wodzie i mamy zdrowy napój.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dojrzałych jeżyn
    100 liści jeżyny
    1 kg cukru
    1 kwasek cytrynowy
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Napoje

Syrop z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zerwane jeżyny 1. Zerwać duże dojrzałe jeżyny i liście
  • Liście w kąpieli 2. Umyć jeżyny i liście
  • Gotowane owoce i liście 3. Liście i jeżyny wrzucić do garnka i zalać litrem zimnej wody.Gotować 20 minut.
  • Odcedzanie 4. Po tym czasie odcedzić i wyrzucić liście i rozgotowane owoce.
  • Gotowany syrop 5. Do gorącego soku-wywaru dodać cukier i kwasek i gotować 20 minut.Następnie gorący syrop wlać do słoików zakręcać i stawiać do góry dnem.

Porady

Syrop dobrze jest posmakować w trakcie gotowania i ewentualnie dosłodzić-wszystko zależy od słodkości jeżyn

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować