Syrop z hyćki (czarnego bzu)

4.49 (201 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa zamknięty w butelce. Można polewać nim lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Po prostu ideał!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 3l syropu)
    60-70 baldachów bzu czernego (wielości dłoni)
    2l wody
    1,5 kg cukru
    3 cytryny
    3 limonki
    40g kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Przetwory Syropy Napoje Sok

Syrop z hyćki (czarnego bzu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop z hyćki 1. Przeglądamy kwiaty bzu, sprawdzamy czy nie ma w nich insektów, otrzepujemy. nie myjemy. Grube zielone łodyżki odcinamy przy kwiatach. Cytryny i limonki kroimy w ćwiartki.
  • syrop z hyćki 2. Podgrzewamy wodę z cukrem w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawiamy do schłodzenia.
  • 3. Kiedy garnek się schłodzi przykrywamy pokrywka i owijamy szczelnie folią do żywności lub wkładamy w foliową siatkę i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny.
  • 4. Przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do sterylizowanych butelek i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 15-20 minut.

Porady

Cytryny i limonki można zastąpić dodatkowymi 50g kwasku cytrynowego. Bedzie równie smacznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować