Syrop z babki lancetowatej

4.46 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

syrop nie jest środkiem profilaktycznym, a należy go stosować dopiero w razie potrzeby.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 dag lisci babki zwyczajnej
    0,5 szklanki wody
    10 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Syrop z babki lancetowatej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naturalny kolor syropu 1. Liścia babki zbieramy takie, które nie mają żadnych przebarwień. Liścia myjemy i kroimy, wlewamy do nich zimną przegotowaną wodę i rozdrabniamy blenderem. Za pomocą gazy bardzo dokładnie odciskamy sok, a następnie wsypujemy cukier i gotujemy 1 minutkę. Przelewamy do słoiczka, zakręcamy i odwracamy wieczkiem do dołu, dopiero gdy syrop bedzie zimny odwracamy słoiczek.

Porady

Najczęsciej spotkać można babkę zwyczajną w miejscach gdzie rośnie koniczyna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować