syrop rabarbarowo-truskawkowy

5 (145 ocen)

  • 40 min

lato zamknięte w szklanej butlelce

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    0,5 kg truskawek
    250ml wody
    ok 600g cukru
    sok z połówki cytryny.


Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Sok

Syrop rabarbarowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty syrop. Cały proces trwa ok 20-30 min. na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Soki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować