Syrop porzeczkowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smak, kolor i zapach lata zamknięty w butelce. Idealnie smakuje rozmieszany w wodzie, herbacie czy w piwie :-)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
    ½ kg truskawek
    400 gr cukru
    300 ml wody
    2 gałązki melisy cytrynowej

Syrop porzeczkowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwone porzeczki 1. Z porzeczek usunąć gałązki, z truskawek szypułki. Owoce i melisę umyć i przełożyć do dużego garnka. Zasypać cukrem, dodać wodę i dobrze wymieszać. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce będą miękkie, a syrop zgęstnieje, odstawić go do lekkiego przestudzenia.
  • 2. Butelki umyć, wypłukać i nalewać do nich przestudzony syrop. Zakręcić do odstawić do przechowywania do lodówki, bądź ciemnego chłodnego miejsca.

Porady

Z tej proporcji wyszła mi jedna butelka ok 1 litrowa oraz słoik ok 0,5 litrowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy