Syrop miętowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki i bardzo aromatyczny dodatek do herbaty,ulubionego deseru lub napoju. Kiedy gotowałam syrop po całym domu roznosił się wspaniały miętowy zapach.

  • 60 min

Składniki:



  • 2 szklanki wody

    2 szklanki cukru

    około 150 g samych listków mięty bez łodyg

Syrop miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem,włożyć miętę i gotować pod przykryciem 20 minut. Wystudzić,przecedzić przez gazę i rozlać do buteleczek. Przechowywać w lodówce.
  • 2. Z podanej porcji wyszło 3 szklanki syropu.

Porady

Do przygotowania syropu użyłam białego cukru i uzyskałam lekko seledynowy kolorek,jeżeli damy cukier trzcinowy syrop będzie miał kolor brązowawy.

Komentarze

Podobne przepisy