Syrop miętowy

0 (0 ocen)

Idealny do lemoniad, soków lub drinków. Śmiało można wykorzystać do przygotowania ciekawych deserów.

Składniki:

  • Na ok 1,7l syropu:

    30 gałązek mięty (każda ok 20cm)
    800g cukru kryształu
    200g cukru trzcinowego
    sok z 2 limonek
    1 litr wody

Syrop miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gałązki mięty przepłukać, a następnie zalać 1 litrą wody i zagotować. Pozostawić pod przykryciem nawet do następnego dnia. Przecedzić, dodać cukry oraz sok z limonek. Ponownie zagotować cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Nalewać od razu do butelek i zakręcać. Odstawić do góry dnem aż do całkowitego przestudzenia.

Porady

Do każdej butelki można dodatkowo dać kilka listków mięty dla wzmocnienia aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy