SYROP LIPOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

W lipcu kiedy lipa pięknie kwitnie tradycją w moim domu jest zbieranie i suszenie kwiatu lipy. Zimą bedzie jak znalazł do przygotowania herbatki na przeziębienie. Oprócz suszonego kwiatu na zimę, przygotowuję również syrop lipowy, o tych samych właściwościach, ale już gotowy do spożycia

  • 60 min

Składniki:

  • 6 garści suszonego kwiatu lipy
    1,5 litra wody gorącej
    1,5 kg cukru
    2 cytryny

Syrop lipowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozpuszczamy cukier, zalewamy tak przygotowanym syropem kwiat lipy, dokładamy pokrojone w plastry cytryny. Odstawiamy w temp pokojowej na 4 dni. Po tym czasie odcedzamy przez gazę, syrop zlewamy do buteleczek, pasteryzujemy ok 20 minut. Przechowujemy jak inne przetwory, w piwnicy. W czasie chroby pijemy po kilka łyżek dziennie. Możemy też dodawać do herbaty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy