Syrop lawendowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier zagotować z wodą od czasu do czasu mieszając. Cały musi się rozpuścić, tworząc delikatny syrop. Następnie do garnka wsypujemy kwiaty lawendy i przykrywamy. Odstawiamy garnek na całą dobę w chłodne miejsce. Nasz cukrowy syrop musi dobrze wciągnąć aromat.
Następnego dnia filtrujemy go i rozlewamy do buteleczek. Syropu wychodzi ok 1 litra. Wysterylizowane butelki dobrze zakręcamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.
Ważne: Oczywiście kwiat lawendy musi być z dobrego źródła i niepryskany chemią. Ja hoduję własną i robię z niej wiele rzeczy od pałeczek i woreczków zapachowych, przez mydełka do smakołyków, ale zanim do tej hodowli doszło, kupowałam w sklepie zielarskim lub aptece.
Komentarze