Syrop lawendowy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Doskonały dodatek do sałatek, mięs, a przede wszystkim idealny ii słodki akcent do drinków i deserów.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    1/2 szklanki świeżych kwiatów z lawendy lub 2 łyżeczki suszonych
    1 litr wody

Syrop lawendowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop lawendowy 1. Cukier zagotować z wodą od czasu do czasu mieszając. Cały musi się rozpuścić, tworząc delikatny syrop. Następnie do garnka wsypujemy kwiaty lawendy i przykrywamy. Odstawiamy garnek na całą dobę w chłodne miejsce. Nasz cukrowy syrop musi dobrze wciągnąć aromat.
    Następnego dnia filtrujemy go i rozlewamy do buteleczek. Syropu wychodzi ok 1 litra. Wysterylizowane butelki dobrze zakręcamy i przechowujemy w ciemnym miejscu.
    Ważne: Oczywiście kwiat lawendy musi być z dobrego źródła i niepryskany chemią. Ja hoduję własną i robię z niej wiele rzeczy od pałeczek i woreczków zapachowych, przez mydełka do smakołyków, ale zanim do tej hodowli doszło, kupowałam w sklepie zielarskim lub aptece.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy