Syrop lawendowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny dodatek do ciast i deserów :)

  • 20 min

Składniki:


  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
    1/2 laski wanilii
    1 szklanka gorącej wody
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soku z cytryny

Syrop lawendowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty lawendy i laskę wanilii zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Kiedy napar będzie zimny odcedzić i wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia - w razie potrzeby można podgrzać syrop. Do gotowego dolać sok z cytryny dla uzyskania przepięknego koloru.
    Przelać do słoiczków lub butelek, trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, a kiedy chcemy przechować go za zimę, należy go zapasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy