Syrop cytrynowo-imbirowy

4.96 (166 ocen)

  • 20 min

Dobry syrop na przeziębienie. Możemy go dodawać do herbaty, albo pić po łyżeczce rano i wieczorem.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 cytryny
    4-5 cm korzenia imbiru
    1 słoik miodu lipowego
Wystaw ocenę:

4.96 (166 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Syrop cytrynowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w dość cienkie plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Do wyparzonego i suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, wkładamy 3 plasterki cytryny i posypujemy 1/2 łyżeczką startego imbiru.
  • 2. Wszystko zalewamy miodem i powtarzamy warstwy aż do zapełnienia słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Jest bardzo dobry na przeziębienie i ból gardła. Możemy stosować po łyżeczce rano lub wieczorem jak syrop, albo też dodawać do ciepłej herbaty, wtedy ładnie rozgrzewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować