Szarlotka sypana

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sposób na pyszne ciasto bez brudzenia rąk i naczyń :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    1 szklanka cukru
    2 kg kwaskowych jabłek
    zimne masło (1-1,5 kostki)
    2 łyżki cynamonu
    2 kisiele wiśniowe
    trochę bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kisiele, kaszę i cukier zmieszać ze sobą w misce.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić cukrem i cynamonem do smaku.
  • 3. Na formę natłuszczoną masłem i posypaną lekko bułką tartą lub kaszą manną wyłożyć 1/3 przygotowanego ,,proszku,,, na to połowę jabłek, potem połowę pozostałego proszku, pozostałe jabłka i pozostały proszek.
  • 4. Na samym wierzchu poukładać plasterki zimnego masła tak, aby przykrywały one całą powierzchnię ciasta.
  • 5. Piec 1h 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować