3 Bit z posypką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

szybki i pyszny placek idealny na Sylwestra i karnawał

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 l mleka
    2 duże paczki krakersów
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1/2 l śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
    25 dag masła
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajo
    1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 opakowania kolorowej cukrowej posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

3 bit z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić karmel.
  • 2. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z masłem, z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.
  • 4. Nad kąpielą wodną rozpuścić czekoladę
    ( można dodać 2 łyżki mleka by nie była zbytnio twarda po schłodzeniu ).
  • tak wygląda po skończeniu :) 5. Przełożenie ciasta:

    Spód brytfanki wyłożyć papierem – krakersy – masa budyniowa (zimna) – krakersy – karmel z mleka słodzonego – krakersy – bita śmietana. Wierzch polać roztopioną czekoladą i posypać kolorową cukrową posypką. Wsadzić całość do lodówki na 2 godz.

Porady

zamiast mleka skondensowanego można użyć gotowego kajmaku z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować