Sycący deser kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 5 min

Zdrowy deser dla najmłodszych i starszaków na bazie kaszki kukurydzianej. Syci i rozgrzewa.

  • 5 min

Składniki:

  • szklanka kaszki kukurydzianej
    łyżeczka masła
    szczypta kurkumy
    szczypta imbiru
    większa szczypta soli
    słoik konfitury śliwkowej 250ml
    garść pestek dyni (lub słonecznika)
    szczypta cynamonu
    szczypta mielonych goździków

Sycący deser kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w garnku trzy szklanki wody, do wrzątku dodać kurkumę, masło, szklankę kaszki, imbir i sól.
  • 2. Gotować na małym ogniu mieszając, by kaszka się nie przypaliła.
  • 3. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni na złoto, mogą zacząć pękać.
  • 4. W osobnym małym garnku podgrzać konfiturę śliwkową, dodać do niej cynamon i goździki.
  • 5. Ugotowaną kaszkę wyłożyć na talerze/miseczki, polać konfiturą, obsypać pestkami dyni i podawać na gorąco.

Porady

Zamiast pestek dyni można użyć słonecznika czy sezamu. Dzieciom warto zrobić jakiś rysunek z konfitury - ślimaczka, buzię czy kwiat z pestkowo-dyniowym środkiem.

Komentarze

Podobne przepisy