Sycące łazanki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nieco inna odsłona doskonale znanej potrawy.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    opakowanie łazanek Lubelli
    10 pieczarek
    średnia cebula
    20 dkg słoniny
    sos pieczeniowy ciemny w proszku
    łyżka masła
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kminek, przyprawa do dań z kapusty, ostra papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sycące łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulkę, smażymy nie dopuszczając do przypalenia. Kapustę odsączamy z zalewy i kroimy w kilkucentymetrowe nitki. Dodajemy do podsmażonej na słonince cebuli, doprawiamy pieprzem ziołowym, kminkiem, przyprawą do potraw z kapusty oraz ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
    Pieczarki myjemy i kroimy w paski, podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Gotujemy makaron al dente. Sos pieczeniowy rozprowadzamy w szklance wody, zagotowujemy.
    Ugotowany al dente makaron łazanki łączymy z kapustą, podsmażonymi pieczarkami i sosem pieczeniowym. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Zakwas, który pozostał nam po kiszonej kapuście, można użyć jako naturalny składnik zupy. Gotujemy wywar ze skrzydełek kurczaka i warzyw, kiedy jest gotowy przecedzamy go i wsypujemy do niego około szklankę płatków owsianych oraz ugotowane i pokrojone grzyby. Wlewamy zakwas, nie zagotowujemy!!! Powstanie dzięki temu gęsta, sycąca zupa, o bardzo fajnym kwaskowatym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować