Swojskie śledziki marynowane

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne, słodko - kwaśne, tak miękkie i aksamitne, że rozpływają się w ustach, można je podać w dowolnej postaci : rolmopsy, koreczki, w sałatce śledziowej, lub jak u mnie tym razem z cebulką w sosie śmietanowym. Polecam, są wyjątkowo udane i robię je na każde święta :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg świeżych śledzi ( najlepiej tuszki czyli wypatroszone i bez głowy )
    zalewa:
    2,5 szklanki wody
    1 szklanka octu spirytusowego 10 %
    1 łyżka soli + 2 łyżki cukru
    3 liście laurowe + kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    2 pokrojone w talarki cebule
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki

Swojskie śledziki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00p94br 1. Sporządzić zalewę : zagotować wodę z przyprawami i pokrojoną cebulą, pogotować ok. 10 minut, ostudzić.
    Śledzie ( jeżeli całe ) wypatroszyć, umyć i zalać przestudzoną zalewą, najlepiej w większym słoju lub małym wiaderku.
  • image-096ljmt 2. Pozostawić w tej marynacie w chłodnym miejscu 5 - 7 dni, po tym czasie odfiletować ręcznie ( bardzo łatwo odchodzi szkielet od śledzia ).

    Z gotowych marynowanych filetów można teraz wyczarować dowolną przekąskę, wszystkie będą doskonałe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować