Swojski żółty ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gotujące się mleko wsypać rozkruszony ser, gotować, ciągle mieszając, gdy z mleka zrobi się prawie serwatka przecedzić przez gazę na sitku. W tym samym rondlu roztopić masło, dać ser i rozbite żółtka, dobrze wymieszać, dać soli i kminku do smaku i smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Gdy usmażone to ja daję do butelek po wodzie, odcinam górę i napełniam serem butelki, jak wystygnie daję do lodówki.
2.Taki ser można również dać do ładnej formy zależy jaki chcemy kształt.
3.Taki ser możemy postawić do wielkanocnego śniadania, bo pięknie się prezentuje na stole.
Porady
Jeżeli ktoś nie lubi kminku to można zrobić bez kminku. Na sam koniec smażenia można dodać pół łyżeczki sody i dobrze wymieszać.
Komentarze