swojska biała kiełbasa

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.

Przepis powstał przy napływie chwili i chęci na zjedzenie czegoś innego niż w sklepie :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg łopatki
    500 g boczku surowego bez kości i bez skóry
    500 g wołowiny
    główka czosnku
    1 łyżeczka peklosoli
    3 łyżeczki soli
    3 łyżeczki pieprzu
    6 łyżeczek majeranki
    jelita wieprzowe do kiełbasy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Swojska biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na dość spore kawałki (takie żeby zmieściły się do maszynki) i posypujemy peklosolą, odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką. W tym czasie bierzemy jelita i namaczamy je w letniej wodzie (czas moczenia zależy od świeżości jelit jeżeli mamy świeże jelita prosto ze sklepu to wystarczy im 30 minut jeżeli już jakiś czas przechowujemy w lodówce ten czas warto wydłużyć do 60 minut). Mięso mielimy na najgrubszych oczkach i dajemy wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość ok.15 minut i odstawiamy na 60 minut. Nakładamy na maszynkę końcówkę do nabijania kiełbasy i radzę ją delikatnie przesmarować olejem lepiej naciągają się jelita. Naciagamy jelito na końcówkę koniec zawiązujemy. Teraz przyda nam się druga osoba ale jak jej nie ma to nic też dacie radę :) trzeba pilnować żeby mięso było w maszynce i żeby we flaku nie powstawały pęcherze i nabijamy kiełbasę. Ja zakrecam od razu, czyli trochę nabiję wyłączam maszynkę i przekrecam kilka razy jelito wokół własnej osi. I tak przygotowaną kiełbasę parzę w dużym garnku na najmniejszym ogniu ( nie wolno doprowadzać wody do wrzenia). Ja wlewam wodę do garnka włączam na gazie i czekam aż będę widziała jak od dnia idą pęcherzyki ku górze wiem że woda nie jest ani za gorąca ani za zimna. Po wyjęciu podawać z chrzanem.

Porady

Ja na taką porcję zużyłam Max. 5 m jelit resztę porządnie odsuszyć i obsypać solą i włożyć do szczelnego słoika i przechowywać w chłodnym miejscu, ja mam w lodówce. sól zapobiega psuciu sie jelit i czysci je wiec soli nie żałować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować