Świeżonka

4.5 (161 ocen)

  • 45 min

Kawałki mięsa , młode ziemniaki i kasza pęczak. Syte smaczne danie .

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki
    30 dag boczku
    1/2 kg karkówki lub innego mięsa
    3 cebule
    5 ząbków czosnku
    bilion mięsny
    2 kg młodych ziemniaków
    2 szklanki pęczaku
    majeranek
    sól
    pieprz
    1 łyżka smalcu

    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świeżonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę to samo robimy z boczkiem. Na rozgrzaną dużą patelnie dajemy łyżkę smalcu i łyżkę oleju. Wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony. Cebule obieramy , kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy. Doprawiamy sola , pieprzem do smaku. Dolewamy bulion ok 2 szklanki. Dusimy ok 35 min. Po tym czasie dolewamy jeszcze z 1,5 litra bulionu lub innego wywaru.
  • 2. Dodajemy umyte ziemniaki , małe w całości. Wsypujemy pęczak. Mieszamy. Dodajemy majeranek , paprykę do smaku. Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości ziemniaków i ugotowania pęczaku. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować