Świetny tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wczoraj z okazji moich urodzin upiekłam torta, w nowej konfiguracji, której wcześniej nie próbowałam wcześnie. Próba okazała się sukcesem, tort smakował wszystkim i rozszedł się w kilka chwil. Mój tort ma kształt TARDIS, ale można go zrobić w klasycznym kształcie, bo biszkopt jest bardzo plastyczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    3/4 szk. mąki pszennej
    1/4 szk. mąki ziemniaczanej
    1/2 szk. cukru
    olejek zapachowy
    Krem
    1/2 l. śmietany 36%
    3 gorzkie czekolady
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Polewa
    1,5 kostki masła
    300g serka naturalnego typu Filadelfia
    3 szk. cukru pudru
    Dodatkowo
    Powidła śliwkowe
    Poncz (ciepła woda+2 łyżeczki cukru+sok z cytryny+wódka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Świetny tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od biszkoptu. Do miski wbijamy białka, żółtka zostawiamy w osobnej miseczce. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier partiami. Gdy białka połączą się z cukrem, na najmniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę po jednej łyżce naraz. Gdy ciasto będzie już ładne i gładkie, przekładamy do foremki i pieczemy w tem. 150-170 C przez ok 40-50 min. Przepis do tortownicy 22-24 cm.
    Po tym czasie wyciągamy biszkopt i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy nad kąpielą wodną. Odstawiamy do przestudzenia mieszając co jakiś czas. Do czekolady dodajmy kawę i mieszamy do połączenia.Śmietanę dobrze schładzamy, następnie ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Miksujemy do połączenia. Masę wstawiamy do lodówki.
  • 3. Do naczynia miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy chwilę, aż będzie gładkie i puszyste. Następnie dodajemy serek i miksujemy do połączenia. Do otrzymanej masy dodajemy cukier po pół szklanki naraz, ciągle miksując. Gdy dodamy 2 szklanki cukru dobrze jest spróbować masy, czy jest smaczne i nie za słodka. Zwykle do polewy wystarczy 2-3 szklanki cukru. Miksujemy jeszcze kilka minut na wysokich obrotach, do powstania gładkiej, płynnej polewy. W tym momencie można dodać np. barwnika.
  • 4. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2-3 blaty, każdy balat ponczujemy. Na dolnym blacie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie przekładamy wszystkie blaty masą czekoladową. Resztą masy smarujemy tort na wierzchu i po bokach.
    Schładzamy tort, gdy już jest dobrze schłodzony, smarujemy go polewą i dekorujemy według uznania.

Porady

Do kremu można wykorzystać każdy rodzaj czekolady, taki jaki lubimy najbardziej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować