Świderki zapiekane w pomidorach

4.47 (203 ocen)

  • Łatwy

Niezawodny duet czyli makaron i sos pomidorowy w formie zapiekanki. Wystarczy tylko posypać serem, odrobiną szczypiorku i obiad gotowy.

  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron świderki: 350 gramów
    - pomidory w puszce krojone: 1 puszka
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - przyprawa w płynie do zup i sosów Winiary: 1 łyżka
    - ser żółty morski: 60 gramów
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - Szczypiorek posiekany: 3 łyżki
    - chilli w proszku: 4 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Świderki zapiekane w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świderki w pomidorach 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy pokrojonymi pomidorami z puszki, doprawiamy przyprawą, sokiem z cytryny, solą i chilli. Dodajemy ugotowany makaron i na małym ogniu podgrzewamy całość. Po zdjęciu z ognia posypujemy wierzch żółtym serem, stawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Makaron Pomidor Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować