Świderki w sosie maślakowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczne, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • ½ kg świeżych maślaków
    5 jajek ugotowanych na twardo
    ½ l bulionu drobiowego
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki śmietany 12%
    Sól, pieprz do smaku
    1/3 kostki masła
    50 gr tartego sera – Paski sir (Chorwacki ser z wyspy Pag) można użyć również innego intensywnego w smaku sera
    400 gr makaronu świderki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świderki w sosie maślakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapeluszy grzybów usunąć błonkę, przebrać, większe pokroić na pół. Masło rozpuścić na patelni, dodać grzyby i smażyć do miękkości. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut na wolnym, małym ogniu. Posolić i popieprzyć do smaku. Śmietanę rozmieszać w 5 łyżkach sosu i całość wlać do pozostałego sosu. Dokładnie wymieszać. Jajka obrać ze skorupek, pokroić najpierw w plastry, następnie w małą kostkę. Pietruszkę umyć, posiekać i dodać razem z jajkami do sosu i ponownie wymieszać.
  • 2. Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Świderki polać sosem i udekorować startym serem. Od razu podawać.

Porady

Składniki podane na 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Maślak Makaron Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować