Aromatyczne, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam
30 min
Składniki:
½ kg świeżych maślaków
5 jajek ugotowanych na twardo
½ l bulionu drobiowego
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki śmietany 12%
Sól, pieprz do smaku
1/3 kostki masła
50 gr tartego sera – Paski sir (Chorwacki ser z wyspy Pag) można użyć również innego intensywnego w smaku sera
400 gr makaronu świderki
Świderki w sosie maślakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapeluszy grzybów usunąć błonkę, przebrać, większe pokroić na pół. Masło rozpuścić na patelni, dodać grzyby i smażyć do miękkości. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut na wolnym, małym ogniu. Posolić i popieprzyć do smaku. Śmietanę rozmieszać w 5 łyżkach sosu i całość wlać do pozostałego sosu. Dokładnie wymieszać. Jajka obrać ze skorupek, pokroić najpierw w plastry, następnie w małą kostkę. Pietruszkę umyć, posiekać i dodać razem z jajkami do sosu i ponownie wymieszać.
2.Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Świderki polać sosem i udekorować startym serem. Od razu podawać.
Komentarze