Świderki po staropolsku

0 (0 ocen)

Bardzo lubię gotować. Najbardziej dania proste i smaczne, takie właśnie jak ten makaron.

Składniki:

  • * 60 dag makaronu świderki
    * 60 dag piersi z kurczaka
    * 1 łyżka mąki
    * 2 małe cebule
    * po 25 dag marchewki i pieczarek
    * 2/3 szklanki gęstej śmietany
    * 2 łyżki musztardy
    * 4 łyżki oleju
    * 2 jagody jałowca
    * sól, pieprz
    * łodyga selera (natka)

Świderki po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świderki po staropolsku 1. Mięso pokrój, posyp mąką. Cebule posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso. Podlej wodą i duś pod przykryciem. Marchewkę obierz i wraz z pieczarkami potnij na kawałki. Przełóż do garnków i obgotuj. Odcedź, pieczarki przesmaż na oleju i dodaj do reszty. Wrzuć przyprawy i duś jeszcze chwilę. Mięsny sos wymieszaj ze śmietaną i musztardą. Na koniec dodaj marchewkę i posiekaną natkę selera. Wszystko delikatnie wymieszaj. Makaron ugotuj według przepisu. Danie wykładaj na świderki posypując selerem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy