Świderki drożdżowe - przepis

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszanna: 200 gramów
    - cukier: 20 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - drożdże w proszku: 1 łyżeczka
    - mleko: 150 mililitrów
    - masło: 30 gramów
    - olej do smarzenia: 1 litr
    - cukier puder /do posypania: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Świderki drożdżowe - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy z miski i na posypanej mąką stolnicy zagniatamy przez ok. 2 min, aż stanie się elastyczne. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie zagniatamy przez ok. 6-8 min. Jeśli po tym czasie ciasto będzie mocno kleiło się do dłoni można lekko podsypać mąką. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części, formując kulki. Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Następnie każdą kulkę dłońmi formujemy w wałeczek o dł. 20 cm. Składamy na pół i skręcamy w świderki. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Smażymy w temp. 170 C z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy z tłuszczu i od razu posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować