Najczęściej piekę pierniczki z przepisu na piernik staropolski, długo dojrzewający w lodówce. Są one niezwykle aromatyczne i można wyczarować z tego ciasta różne kształty i figurki.
Świąteczny wieniec pierniczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić.
• Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę.
• Zagnieść ciasto.
• Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie.
• Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto.
• Przechowywać w lodówce.
2.Po 6 tygodniach.
• Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło.
• Wyciąć dowolne kształty pierniczków.
• W gwiazdkach przeznaczonym na wieniec wyciąć małe otworki na środku.
• Piec w temp. 180 st.C przez 8 minut.
Pierniczki udekorować lukrem i cukierkami.
Komentarze