Świąteczny wieniec pierniczkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najczęściej piekę pierniczki z przepisu na piernik staropolski, długo dojrzewający w lodówce. Są one niezwykle aromatyczne i można wyczarować z tego ciasta różne kształty i figurki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1/2 kg miodu
    • 1,5 szklanki cukru
    • 25 dkg masła
    • 1 kg mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 3 płaskie łyżeczki sody
    • 1/2 szklanki zimnego mleka
    • 3 łyżki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Desery Pierniczki

Świąteczny wieniec pierniczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić.
    • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę.
    • Zagnieść ciasto.
    • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie.
    • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto.
    • Przechowywać w lodówce.
  • 2. Po 6 tygodniach.
    • Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło.
    • Wyciąć dowolne kształty pierniczków.
    • W gwiazdkach przeznaczonym na wieniec wyciąć małe otworki na środku.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 8 minut.
    Pierniczki udekorować lukrem i cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wieniec makowy

To może cię zainteresować