Wieniec drożdżowy z makiem

4.97 (169 ocen)

Inna wersja świątecznego makowca. Tak przygotowany będzie piękną dekoracją świątecznego stołu i na pewno zachwyci wszystkich swoim wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    7g drożdży instant
    1/4 szkl cukru
    50 dag mąki
    szczypta soli
    75g masła
    1 jajko

    45 dag gotowej masy makowej
    10 dag orzechów laskowych
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    kilka kropel aromatu migdałowego
    jajko

    1 szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.97 (169 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Drożdżówka Desery

Wieniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.
  • masę rozsmarować na cieście 3. Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Wyłożyć równą warstwę maku i zwinąć w roladę.
  • Roladę rozciąć wzdłuż 4. Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony.
  • spleść oba końce 5. Następnie spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.
  • 6. Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier. Polać roladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować