Wieniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
2.Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.
3.Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Wyłożyć równą warstwę maku i zwinąć w roladę.
4.Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony.
5.Następnie spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.
6.Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier. Polać roladę.
Komentarze