ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
jajko
10 dag masła, lub margaryny
1/2 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
30 dag cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniczanej
3 łyżki cukru waniliowego
15 dag suszonych fig
lukier:
30 dag cukru pudru
8 łyżek gorącej wody
1/2 łyżeczka octu
dekoracja:
2 dag zielonych wiórków kokosowych
oprócz tego:
tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka o średnicy 25 cm
Świąteczny sernik z suszonymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO: Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wbić jajko, dodać miękkie masło, lub margarynę, wsypać cukier puder, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i zagnieść ciasto, z wyrobionego ciasta uformować kulę, którą wstawić do lodówki na 30 minut, aby ją schłodzić.
MASA SEROWA: Cukier utrzeć z żółtkami, dodać do nich zmielony trzykrotnie twaróg, następnie wsypać cukier waniliowy i wyrobić masę przy pomocy robota. Delikatnie na koniec wymieszać wszystko z pianą ubitą z białek, a potem wymieszać z figami wcześniej pokrojonymi na mniejsze kawałki o wielkości zbliżonej do rodzynek, czy żurawiny czerwonej.
LUKIER: W garnuszku zagotować 8 łyżek wody, dodać cukier puder, ocet, mieszać.
Zrobić próbę ,,na nitkę'', odrobinę lukru wylać na talerz, gdy powstanie cienka nitka, zdjąć garnuszek z ognia, lekko ostudzić , po czym mieszać do czasu, aż lukier zbiele.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Ciasto wyjąć z lodówki, foremkę o średnicy 25 cm, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wylepić dno i boki ciastem, wylać masę serową, wyrównać łyżką wierzch sernika, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 80 minut w tempetarurze 180 st C. Jak sernik się zarumieni na wierzchu, wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w nim jeszcze 20 minut, aby sernik nie opadł przy gwałtownej zmianie temperatury.
Na wierzch ostudzonego sernika rozsmarować lukier, a następnie posypać wierzch sernika tylko przy bokach zielonymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze