Świąteczny sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę ( lub po prostu na blat). Dodajemy cukier i masło pokrojoney w kostki. Zagniatamy. Następnie dodajemy jogurt i ponownie zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta.
Teraz formujemy z niego kulkę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.Żółtka odzielamy od białek, przekładamy je do miksera. Następnie cukieramy z cukrem. Dodajemy ser i ponownie miksujemy, aż uzyskamy puszystą konsystencję.
Na koniec dodajemy nutellę i kaszę mannę. Znów miksujemy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę, bez żadnych grudek.
3.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, odrywamy 1/5 i odkładamy na bok. Resztę wałkujemy, tak aby ciasto nie było zbyt cienkie ( ale też nie za grubę). Wykładamy je do formy i nakłuwamy delikatnie widelcem.Na ciasto wykladamy masę serową.
4.Pozostałą część ciasta wałkujemy, wycinamy z niego ciasteczka ( u mnie w kształcie choinek). Następnie układamy je na masie serowej.
Ciasto wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1h.
Podajemy po wystygnięciu.
Komentarze