Świąteczny sernik

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować i piec ciasta, zwłaszcza dla dzieci (córka i syn) i kochanych wnucząt.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki
    4 żółtka
    1/2 szkl. śmietany
    1/2 kostki masła
    op. cukru waniliowego
    3/4 szkl. cukru
    sok z 1/2 cytryny
    proszek do pieczenia.

    Masa:
    1 kg białego tłustego sera
    cukier waniliowy
    aromat migdałowy
    10 dag rodzynek
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    szkl. mleka
    szkl. cukru
    budyń śmietankowy
    1/2 kostki masła
    8 jajek
    4 białka
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, wkładamy do lodówki.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ser mielimy w maszynce z masłem i cukrem. Żółtka ucieramy, dodajemy ser i resztę składników. Miksujemy. Delikatnie mieszamy z pianą.
  • Świąteczny sernik 3. Z 1/3 ciasta robimy wałeczki, resztę rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wylewamy masę serową i układamy kratkę z ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 160 °C, aż
    się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować