Świąteczny "pleśniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części - jedną większą a dwie mniejsze. Do jednego kawałka ciasta mniejszego dodaj kakao, przyprawę korzenną i śmietanę. Połącz składniki. Każdy kawałek mniejszego ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
2. Największy kawałek ciasta rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj dżemem porzeczkowym i posyp orzechami włoskimi.
3.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej sok z cytryny. Dodaj rodzynki i cynamon. Wymieszaj składniki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta z dżemem i orzechami.
4.Wyjmij z lodówki ciemną cześć ciasta. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp jabłka.
5.Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Pianę wyłóż na jabłka z ciemnym ciastem. Dokładnie rozsmaruj.
6. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jasną część ciasta i posyp nią pianę z białek.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55-60 minut.
Komentarze