Świąteczny "pleśniak"

0 (0 ocen)

Świąteczny "pleśniak"

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    500g mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    250g zimnej margaryny Palma,
    5 żółtek
    1 łyżka kakao,
    1 łyżka przyprawy do piernika,
    1 łyżka śmietany.

    Składniki nadzienie :

    4 łyżki dżemy z czarnej porzeczki,
    4-5 szt jabłek,
    1 łyżka soku z cytryny,
    50g rodzynek,
    100g orzechów włoskich,
    1 łyżeczka cynamonu.

    Składniki piana :

    5 białek,
    3/4 szklanki cukru,
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny "pleśniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto.
    Podziel na 3 części - jedną większą a dwie mniejsze. Do jednego kawałka ciasta mniejszego dodaj kakao, przyprawę korzenną i śmietanę. Połącz składniki. Każdy kawałek mniejszego ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
  • 2. Największy kawałek ciasta rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmaruj dżemem porzeczkowym i posyp orzechami włoskimi.
  • 3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wlej sok z cytryny. Dodaj rodzynki i cynamon. Wymieszaj składniki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i ułóż na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta z dżemem i orzechami.
  • 4. Wyjmij z lodówki ciemną cześć ciasta. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp jabłka.
  • 5. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Pianę wyłóż na jabłka z ciemnym ciastem. Dokładnie rozsmaruj.
  • 6. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jasną część ciasta i posyp nią pianę z białek.

    Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować