1,5 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka,szynka)
400 g wątróbki drobiowej
1 kostka rosołowa drobiowa
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 cebule
olej do smażenia
100 g suszonej żurawiny
2 szklanki wywaru mięsnego (w którym gotowało się mięso )
3 łyżki kaszki kukurydzianej
4 jajka
4 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 łyżeczka majeranku
Świąteczny pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso pokroić na kawałki,włożyć do garnka zalać wodą, dodać
liście laurowe,ziele angielskie
kostkę rosołową drobiową. Gotować około 45 minut.
Wątróbki oczyścić,dodać do mięsa. Całość gotować jeszcze 15 minut
na małym ogniu.
Obraną cebulę, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju.
Mięso,wątróbkę przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.Dodać żurawinę, jajka,kaszkę kukurydzianą,cebulę i zimny wywar. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (dł. 30cm),
wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
180 st.
Komentarze