Świąteczny pasztet z żurawiną

4.5 (145 ocen)

Przepis jest naprawdę prosty i pyszny pasztet.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka,szynka)
    400 g wątróbki drobiowej
    1 kostka rosołowa drobiowa
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 cebule
    olej do smażenia
    100 g suszonej żurawiny
    2 szklanki wywaru mięsnego (w którym gotowało się mięso )
    3 łyżki kaszki kukurydzianej
    4 jajka
    4 łyżeczki czerwonej czubrycy
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Świąteczny pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny pasztet z żurawiną 1.
    Mięso pokroić na kawałki,włożyć do garnka zalać wodą, dodać
    liście laurowe,ziele angielskie
    kostkę rosołową drobiową. Gotować około 45 minut.
    Wątróbki oczyścić,dodać do mięsa. Całość gotować jeszcze 15 minut
    na małym ogniu.
    Obraną cebulę, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju.
    Mięso,wątróbkę przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.Dodać żurawinę, jajka,kaszkę kukurydzianą,cebulę i zimny wywar. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (dł. 30cm),
    wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
    180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wątróbka drobiowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować