Świąteczny pasztet z jajkiem

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Na wielkanocny stół proponuję wyśmienity drobiowo-wieprzowy pasztet.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych

    0,5 kg boczku surowego

    20 dkg łopatki

    2 cebule

    1 ząbek czosnku

    2 jajka surowe

    5 jajek ugotowanych na twardo

    bułka

    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Świąteczny pasztet z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażone mięso na pasztet 1. Mięso z łopatki i boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.

    Wątróbkę i cebulę pokrojoną w kostkę również przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie.
  • na pasztet 2. Do powstałej masy dodajemy dwa jaja, namoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem.
  • pasztet 3. Podłużną formę wykładamy folią aluminiową nakładamy połowę przygotowanej masy mięsnej,układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą masy.
    Pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 200 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować