Ten przepis to efekt moich wieloletnich badań nad makowcem. Masa jest wilgotna,a ciasto puszyste. Takie ciasto zachwyci i Mikołaja! Przygotowane z rodzinnej porcji , bo szybko znika z talerzy.
Świąteczny makowiec krucho drożdżowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zaczyn : 250 ml mleka podgrzewamy do 40 stopni. Zalewamy nim rozkruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy. Dodajemy 200 g przesianej mąki i mieszamy. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W reszce mleka rozpuszczamy cukier gdy zacznie się topić dodajemy margarynę. Topimy i studzimy.
Do przesianej mąki dodajemy jaja, żółtka, sól,gałkę, olejek cytrynowy ( lub skórkę ze sparzonej cytryny ) i zaczyn. Mieszamy ręką, po czym wlewamy tłuszcz z cukrem i mlekiem wyrabiając ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż zacznie puszczać bańki – będzie bąblować i „syczeć” przy wyrabianiu, około 10 minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki zalewamy 300 ml wrzątku z olejkiem rumowym.
2.Masa:
Masę przygotowujemy gdy ciasto już wyrośnie.
Mak mieszamy z odsączonymi rodzynkami, orzechami i miodem.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z makiem.
3.Składanie:
Piec nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.
Formy natłuszczamy i wysypujemy mąką ( moje są foliowe, bo część ciasto podaruję rodzinie ).
Ciasto i masę dzielimy na sześć części.
Każdy kawałek wałkujemy w prostokąty, podsypując mąką i nadziewamy masą, zwijamy w roladę, sklejamy od spodu i wkładamy do form.
Przed pieczeniem możemy je posmarować białkiem, jajem lub mlekiem, będą ładnie błyszczały po upieczeniu.
Pieczemy 35-40 minut, po 35 radzę sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu studzimy na kratce, poza piecem.
Dekorujemy lub obsypujemy cukrem pudrem.
Komentarze