Świąteczny makowiec

0 (0 ocen)

Nieodłączny element świąt:)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    125g cukru
    250g masła lub margaryny
    1 jajko
    8 łyżek zimnej wody

    Masa makowa
    pół kg maku
    30 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag masła
    5 dag mąki
    8 jajek
    dowolne bakalie( u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.2/3 ciasta kruchego wyłożyć do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną. Ciasto nakłuć widelcem i posypać 2 łyżkami bułki tartej.
  • 2. Mak zaparzamy, odsączamy bardzo dokładnie i 3 krotnie mielimy.
    Cukier i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami (z białek ubijamy pianę), utarte dodajemy do maku, mieszamy, następnie do masy makowej dodajemy pozostałe składniki a na końcu - pianę ubitą z białek i oprószone mąką bakalie.
    Masę makową wylewamy na podpieczone ciasto, całość pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
  • 3. Resztę ciasta rozwałkować (na prostokąt ok. 20x 50cm) i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować