Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa: mak gotujemy 1 godzinę w mleku, od czasu do czasu mieszając. Studzimy, dokładnie osączamy i 5-krotnie mielimy. W garnku roztapiamy margarynę, lekko studzimy i mieszamy z miodem i bakaliami.
Wkładamy mak. Mieszając, smażymy kilka minut. Studzimy. Żółtka ucieramy
z cukrem na puch i razem z ubitymi z solą białkami mieszamy z masą makową.
2.Ciasto: drożdże mieszamy ze śmietaną. Zagniatamy z resztą składników i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, smarujemy po 1/3 masy i zwijamy w rolady. Wkładamy do 3 natłuszczonych podłużnych foremek. Odstawiamy
na 60 minut. Pieczemy godzinę w 180 °C.
Komentarze