Świąteczny klops z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Do przygotowania potrzebny nam będzie oczywiście szynkowar

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (ja zrobiłam z wieprzowego ale równie dobrze może być drobiowe)
    łyżeczka przyprawy Rozkoszna
    łyżeczka żelatyny
    2 ugotowane jajka na twardo

Świąteczny klops z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xl2vwy 1. Mięso doprawiamy przyprawą dodajemy żelatynę, połowę mięsa wkładamy do szynkowara ,następnie układamy na środku ugotowanie jajka i przygrywamy drugą połową mięsa.
    Po przygotowaniu wkładamy do lodówki ,ja trzymałam całą noc ,następnego dnia wkładamy szynkowar do większego garnka nalewamy wody do rantu szynkowara i zagotowujemy wodę tak aby osiągnęła 80 stopni temperaturę mierzymy termometrem

    i gotujemy przez 1,5h do tym czasie wyciągamy szynkowar i chłodzimy pod zimną wodą aby obniżyć temperaturę następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin aby mięso się zsiadło.

Porady

można dodać także suszone lub wędzone śliweczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy