Świąteczny keks bakaliowy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

pełen bakalii, przepyszny!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200g margaryny/masła
    150g cukru
    4 jaja
    350 mąki
    50 ml rumu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    150g rodzynków
    300g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, śliwki, morele, migdały, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Świąteczny keks bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie pokroić, zalać rumem, odstawić na ok. 2 godziny.
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno jaja. Mąkę przesiać (2 łyżki odłożyć do posypania bakalii), wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą – wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować