Świąteczny eggnog

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Eggnog to doskonały koktajl świąteczny, delikatny, puszysty i pyszny. ;)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zółtka jaja: 4 sztuki
    - rum lub whisky: 250 mililitrów
    - mleko (3,2%): 1 litr
    - śmietanka 30 %: 300 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier biały: 150 gramów
    - cukier puder z wanilią: 2 łyżki
    - gałka muszkatołowa: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Świąteczny eggnog - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanej miski wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel.

    W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami.

    Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy ją z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej,
    nieustannie miksując.

    Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii.
  • 2. Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (w tej sytuacji, jaką mamy za oknem balkon jest idealnym miejscem. ;))

    Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
    Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy.

    Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować