Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

4.5 (153 ocen)

Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    50 g drożdży świeżych
    250 ml śmietany 18%
    250g margaryny
    1/4 łyżeczki soli

    Farsz:

    300 g kapusty kiszonej
    300 g ugotowanych borowików
    2 cebule
    1 jabłko
    sól. pieprz
    masło
    2 liście laurowe
    5 ziele angielskie
    1 szklanka bulionu
    olej do smażenia
    białko do smarowania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierogi - kolaż 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki.

    Farsz do pierogów.
    Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić.
    Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby.
    Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne.
    Piec w temp.180stop.,około 20 min.
    Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować